Gulas de porc: O tocana delicioasa si consistenta
Gulas de porc este o mancare traditionala din Ungaria, dar care a castigat popularitate si in Romania. Este o tocana consistenta si aromata, perfecta pentru o zi rece de toamna sau iarna. Se prepara din carne de porc, legume si condimente, si poate fi servita cu mamaliga, paine sau cartofi.
Gulas de Porc Ingrediente:
1 kg carne de porc, taiata cuburi
2 cepe mari, tocate
Doi morcovi, tocati
2 catei de usturoi, tocati
1 ardei gras rosu, tocat
1 lingura pasta de tomate
O lingurita boia de ardei dulce
1 lingurita chimen macinat
1 lingurita cimbru uscat
O foaie de dafin
Sare si piper dupa gust
1 litru de apa
Ulei pentru prajit
Preparare Gulas de Porc:
1. Incalziti uleiul intr-o oala mare la foc mediu. Adaugati carnea de porc si prajiti-o pana se rumeneste pe toate partile.
2. Adaugati ceapa, morcovii si usturoiul si caliti-le timp de 5 minute, pana se inmoaie.
3. Adaugati ardeiul gras, pasta de tomate, boia de ardei dulce, chimenul, cimbrul si dafinul. Amestecati bine si gatiti timp de 1 minut.
4. Turnati apa in oala si aduceti la fierbere. Reduceti focul la mic si fierbeti timp de 1 ora sau pana cand carnea este moale.
5. Gustati si asezonati cu sare si piper dupa gust.
6. Serviti gulasul de porc fierbinte, cu mamaliga, paine sau cartofi.
Sfaturi:
- Puteti adauga si alte legume in gulas, cum ar fi cartofi, ciuperci sau dovlecei.
- Daca doriti un gulas mai picant, adaugati un ardei iute tocat.
- Puteti servi gulasul de porc cu smantana acra sau iaurt.
- Gulasul de porc poate fi recalzit si servit a doua zi.
Variante:
- Gulas de porc cu cartofi: Adaugati 4-5 cartofi taiati cuburi in oala cu aproximativ 30 de minute inainte de sfarsitul timpului de gatire.
- Gulasul de porc cu fasole: Adaugati 200 g de fasole rosie fiarta sau conservata in oala cu aproximativ 15 de minute inainte de sfarsitul timpului de gatire.
- Gulas de porc cu vin rosu: Inlocuiti o parte din apa cu vin rosu.
Concluzie
Gulasul de porc este o mancare delicioasa si usor de preparat, perfecta pentru orice ocazie. Cu ingrediente simple si o preparare rapida, veti obtine o tocana consistenta si aromata care va va incalzi in zilele reci.