Paine cu maia Reteta- O reteta ideala pentru toate gusturile

Paine cu maia Reteta – Perfecta pentru toate gusturileWebp.net-resizeimage-56-1-300x225 Paine cu maia Reteta- O reteta ideala pentru toate gusturile

Paine cu maia reteta, o adevarata comoara pentru pasionatii de gatit si nu numai. Gustul sau autentic, textura unica si beneficiile pentru sanatate au facut-o sa castige o popularitate crescanda. Daca vrei sa iti prepari propria paine cu maia acasa, ai ajuns la locul potrivit.

De ce sa alegi painea cu maia?

  • Gust autentic: Aroma si gustul painii cu maia sunt unice, cu note usor acrisoare si o textura deosebita.
  • Mai sanatoasa: Procesul de fermentare cu maia face painea mai usor digerabila si mai bogata in nutrienti.
  • Versatilitate: Poti prepara o varietate de tipuri de paine cu maia, de la baghete pana la paine cu seminte.

Paine cu maia Reteta de baza

Ingrediente necesare:

200 g maia hidratata

500 g faina alba de tip 650

350 ml apa

10 g sare

Mod de preparare:

  1. Autoliza: Amesteca faina cu apa intr-un bol si lasa amestecul sa se odihneasca timp de 30 de minute.
  2. Adauga maiaua si sarea: Adauga maiaua si sarea la amestecul de faina si apa. Framanta usor pana se incorporeaza toate ingredientele.
  3. Framantare: Framanta aluatul timp de 10-15 minute, pana devine elastic si se desprinde usor de peretii vasului.
  4. Prima dospire: Aseaza aluatul intr-un bol uns cu ulei, acopera-l cu folie alimentara si lasa-l la dospit intr-un loc cald, ferit de curenti, timp de 2-3 ore, sau pana isi dubleaza volumul.
  5. Formarea painii: Scoate aluatul din bol, framanta-l usor si da-i forma dorita (bagheta, boule, etc.).
  6. A doua dospire: Aseaza painea formata intr-un cos de ratan tapetat cu un prosop curat, acopera-l si lasa-l la dospit inca o ora sau pana isi mai creste volumul.
  7. Coacere: Preincalzeste cuptorul la 230 de grade Celsius. Introdu o tava cu apa in partea de jos a cuptorului pentru a crea abur. Pune painea in cuptor si coace-o timp de 20 de minute, apoi reduce temperatura la 200 de grade Celsius si coace inca 20-25 de minute, sau pana cand crustata este aurie si bate la percutie un sunet gol.
  8. Racire: Lasa painea sa se raceasca complet pe un gratar de lemn inainte de a o taia.

Sfaturi utile

  • Maiaua: Asigura-te ca maiaua este activa inainte de a incepe prepararea painii.
  • Faina: Poti folosi si alte tipuri de faina, cum ar fi faina integrala sau faina de spelta, pentru a obtine diferite arome si texturi.
  • Hidratare: Cantitatea de apa poate varia in functie de tipul de faina si de umiditatea din aer.
  • Temperatura: Temperatura camerei influenteaza timpul de dospire. Intr-un mediu mai cald, aluatul va dospi mai repede.
  • Aburul: Aburul creat in cuptor va ajuta la formarea unei cruste crocante si a unui miez pufos.

Variatii

  • Paine cu seminte: Adauga seminte de in, de dovleac, de susan sau alte seminte dupa preferinta in aluat.
  • Paine cu cereale: Incorporeaza fulgi de ovaz, tarate sau alte cereale in aluat pentru o textura mai bogata.
  • Paine cu maia si drojdie: Pentru a accelera procesul de dospire, poti adauga o cantitate mica de drojdie la maia.

Paine cu maia este o provocare interesanta pentru orice pasionat de gatit. Cu putina rabdare si atentie, vei reusi sa prepari o paine delicioasa si sanatoasa chiar la tine acasa.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top
Altruismul