Paine cu maia Reteta – Perfecta pentru toate gusturile
Paine cu maia reteta, o adevarata comoara pentru pasionatii de gatit si nu numai. Gustul sau autentic, textura unica si beneficiile pentru sanatate au facut-o sa castige o popularitate crescanda. Daca vrei sa iti prepari propria paine cu maia acasa, ai ajuns la locul potrivit.
De ce sa alegi painea cu maia?
- Gust autentic: Aroma si gustul painii cu maia sunt unice, cu note usor acrisoare si o textura deosebita.
- Mai sanatoasa: Procesul de fermentare cu maia face painea mai usor digerabila si mai bogata in nutrienti.
- Versatilitate: Poti prepara o varietate de tipuri de paine cu maia, de la baghete pana la paine cu seminte.
Paine cu maia Reteta de baza
Ingrediente necesare:
200 g maia hidratata
500 g faina alba de tip 650
350 ml apa
10 g sare
Mod de preparare:
- Autoliza: Amesteca faina cu apa intr-un bol si lasa amestecul sa se odihneasca timp de 30 de minute.
- Adauga maiaua si sarea: Adauga maiaua si sarea la amestecul de faina si apa. Framanta usor pana se incorporeaza toate ingredientele.
- Framantare: Framanta aluatul timp de 10-15 minute, pana devine elastic si se desprinde usor de peretii vasului.
- Prima dospire: Aseaza aluatul intr-un bol uns cu ulei, acopera-l cu folie alimentara si lasa-l la dospit intr-un loc cald, ferit de curenti, timp de 2-3 ore, sau pana isi dubleaza volumul.
- Formarea painii: Scoate aluatul din bol, framanta-l usor si da-i forma dorita (bagheta, boule, etc.).
- A doua dospire: Aseaza painea formata intr-un cos de ratan tapetat cu un prosop curat, acopera-l si lasa-l la dospit inca o ora sau pana isi mai creste volumul.
- Coacere: Preincalzeste cuptorul la 230 de grade Celsius. Introdu o tava cu apa in partea de jos a cuptorului pentru a crea abur. Pune painea in cuptor si coace-o timp de 20 de minute, apoi reduce temperatura la 200 de grade Celsius si coace inca 20-25 de minute, sau pana cand crustata este aurie si bate la percutie un sunet gol.
- Racire: Lasa painea sa se raceasca complet pe un gratar de lemn inainte de a o taia.
Sfaturi utile
- Maiaua: Asigura-te ca maiaua este activa inainte de a incepe prepararea painii.
- Faina: Poti folosi si alte tipuri de faina, cum ar fi faina integrala sau faina de spelta, pentru a obtine diferite arome si texturi.
- Hidratare: Cantitatea de apa poate varia in functie de tipul de faina si de umiditatea din aer.
- Temperatura: Temperatura camerei influenteaza timpul de dospire. Intr-un mediu mai cald, aluatul va dospi mai repede.
- Aburul: Aburul creat in cuptor va ajuta la formarea unei cruste crocante si a unui miez pufos.
Variatii
- Paine cu seminte: Adauga seminte de in, de dovleac, de susan sau alte seminte dupa preferinta in aluat.
- Paine cu cereale: Incorporeaza fulgi de ovaz, tarate sau alte cereale in aluat pentru o textura mai bogata.
- Paine cu maia si drojdie: Pentru a accelera procesul de dospire, poti adauga o cantitate mica de drojdie la maia.
Paine cu maia este o provocare interesanta pentru orice pasionat de gatit. Cu putina rabdare si atentie, vei reusi sa prepari o paine delicioasa si sanatoasa chiar la tine acasa.